Winterbanden Duitsland
In een groot aantal landen, waaronder ook in Duitsland, is het sinds 2010 verplicht, om vanaf een bepaalde tijd of bij bepaalde weersomstandigheden zoals sneeuw, gladheid, natte sneeuw of ijzel winterbanden te gebruiken. Dit heeft de reden, dat de weersomstandigheden met name in de wintermaanden snel en onverwacht kunnen veranderen. Het is dus de bedoeling, dat uw winterbanden niet alleen op bevroren of ondergesneeuwde wegen in actie komen, maar ook op een zonnige winterdag, als de temperaturen onder het vriespunt liggen. Zodra de temperatuur onder het vriespunt ligt, kunnen er anders gevaarlijke situaties ontstaan, mocht het weer onverwachts omslaan. Denk hierbij aan ijzel en natte sneeuw, die op de bevroren wegen blijft liggen. Alleen door het gebruik van de juiste banden in de winter bent u als bestuurder van een voertuig in staat, om de grootst mogelijke veiligheid voor uzelf, uw passagiers en uw medeweggebruikers te garanderen.
Goedkope winterbanden
Het teken M+S wordt in vele landen gebruikt om duidelijk te maken, dat het om winterbanden gaat. In het Engels betekend dit bijvoorbeeld mud & snow, op winterbanden in Duitsland staat dit voor Matsch + Schnee. Als u kiest voor M+S banden, kiest u niet alleen voor goede en toegestane winterbanden, maar voor banden, die het gehele jaar door bij alle weersomstandigheden te gebruiken zijn. Sommige banden hebben daarnaast nog een sneeuwvlok op het rubber staan, waardoor weergegeven wordt, dat je hiermee kwalitatief bijzonder goede winterbanden hebt. Volgens de wet is de precieze tijd voor het verplichte gebruik van winterbanden in Duistland dan wel niet vastgelegd, maar je mag voor je eigen zekerheid ervan uitgaan, dat de meest voorkomende winterse weerscapriolen tussen de maanden oktober en april voorkomen. Vanaf het moment, dat de gemiddelde temperatuur beneden de 7 graden ligt, wordt het dus hoog tijd voor een wissel van de zomerbanden naar de veiligere winterbanden. Hoe kouder het buiten wordt, hoe langer wordt ook de remweg van de zomerbanden. Winterbanden daarin tegen overtuigen volgens een aantal doorgevoerde testen met een uitstekende grip en een duidelijk kortere remweg. Verantwoordelijk hiervoor is het gebruikte mengsel van rubbers, welke speciaal voor het gebruik bij lage temperaturen ontwikkelt is. Er kan verschil zitten tussen goedkope winterbanden en dure winterbanden op de bandenmarkt. Echter wil het niet altijd zeggen dat goedkope winterbanden slechter van kwaliteit zijn dan wat duurdere winterbanden. Het is raadzaam om dit altijd zelf goed te controleren.
Gebruikte banden
Winterbanden hebben ook een bredere groef op het profiel en beschikken over meer lamellen. Indien u gebruikte banden gaat aanschaffen, controleer het profiel dan ook goed. Door het openen en sluiten van deze lamellen tijdens het rijden worden remkracht en aandrijving van de banden optimaal op de rijbaan overgedragen. Daarnaast werk je hierdoor ook het gevaar op aquaplaning tegen, omdat het water de banden sneller kan verlaten. U heeft dus door het gebruik van kwalitatief hoogwaardige winterbanden onder alle weersomstandigheden optimale controle over uw voertuig. Onafhankelijk ervan, of de rijbaan koud en droog of vol regen, ijs of sneeuw is, optimale grip is zeker een van de belangrijkste criteria voor een veilige rit in de winter! Als u bij sneeuw, ijzel of gladheid geen rekening houdt met de plicht voor winterbanden in Duitsland, brengt u hiermee dus niet alleen uzelf, maar ook uw medeweggebruikers in gevaar. Bij een ongeval of een algemene controle door de politie kunt u dan ook zeker een boete verwachten, als u zonder winterbanden of M+S banden aangetroffen wordt. Daarnaast dient er rekening mee gehouden te worden, dat het rijden zonder winterbanden bij een ongeluk ook verzekeringstechnisch consequenties met zich mee kan brengen.